Assalamualaikum wbt...
Sebelum check in di TH Hotel, kami ke pasar kraftangan dulu. Di sinilah nak borong souvenir, mutiara, ikan kering dll. Kalau tak silap pasar kraftangan ni juga dikenali sebagai pasar Filipina. Ini kawan saya yang orang sabah la cakap. Kalau dia tipu, tipu la... hehe. Sebab saya waze Filipino Market. Tapi tak dapat exact location. Pusing punya pusing, jumpa pasar kraftangan ni. So call member tu untuk confrimkan.
Lokasinya berdekatan dengan Le Meriden Hotel.
sebelah kanan tu Le Meridian Hotel |
Sebelah pasar kraftangan ni, ada pasar yang jual makanan kering, macam ikan kering, sotong kering, dan kering2 yg lain. Sebelah pasar kering tu pula ada pasar basah. Itu pasar harian la kot. Saya tak pergi pun pasar basah tu.
Satu dugaan kat sini ialah nak parking. Semua park depan2 pasar (tepi jalan). Kalau nak tunggu orang keluar parking, macam dah mengganggu lalulintas. So kami parking jauh sikit, area kedai2 runcit. Kena cross jalan la nak ke pasar ni. Jangan lupa gores dan menang kupon parking ye. Kereta yang kami sewa ni memang sediakan kupon parking dalam laci kereta.
sampai sudah |
Jom tengok apa ada dalam pasar ni.
Barang2 souvenir yang standard la, macam beg duit, keychain, fridge magnet dll. Yg extranya ada jual aksesori berasaskan mutiara macam butang baju, gelang dan keronsang.
Saya tak shopping banyak pun kat sana. Motif saya lebih kepada pasar kering sebelahnya. Betul2 sebelah pasar kraftangan tu.
pasar kering |
hasil borongan pasar kering. Habis dekat RM200 untuk barang2 kering ni saja |
Tempat yang sama ni jugak pada malamnya ada pesta makanan seafood. Kami check in hotel dulu, mandi2 then ke tempat seafood ni.
pilih... pilih... |
kedai pilihan kami |
Semua kedai lebih kurang sama je makanan yang dihidangkan. Rupa2nya ada 1 side lagi yang jual makanan2 macam ni. Masa nak balik hotel baru nampak. Kami parking sebelah pasar basah, then jalan kaki ke sini.
Jom tengok apa yang kami makan.
kerabu seaweed. Harga RM6 kalau tak silap |
udang gabak tu RM20/ekor. Sotong bakar tu RM10/cucuk. Ketam merah tu RM20 kot sekor. |
Totak kami makan termasuk nasi dan air dalam RM78 saja. Ok la harga tu.
Lepas makan tu kami sambung beli ikan kering. Shopping kali kedua ni tak ingat berapa habis. Tapi beli benda yang sama dengan siang tadi. Tambah stok.
peniaga yang sama. Yusuf nama dia hehe |
Kedai Yusuf ni di bahagian dalam. Murah2 jugak harga yang dia offer. Dia akan sediakan kotak dan ikat dengan tali siap2.
Kat pasar kering ni saya paling tertarik dengan gamat kering. Tapi harganya ya ampun.... dalam RM500 ke atas sebungkus
tu gamat kering yang tergantung sebelah penimbang tu |
Lepas dah habis jual beli, jomla balik hotel. Masa dalam kereta ni la ternampak 1 lagi kawasan makan2 seafood. Nampak macam lagi best. Tapi dah terlepas la. Tempat makan kami tadi siap ada tikus besar. Tapi bukanlah bawah meja. Beliau bermain2 di tepi2 tong2 apa ntah.
Tempat makan kami dan yg 1 lagi ni dipisahkan dengan pasar basah tu. Ambil gambar pun gegar2 je sebab dalam kereta.
tempat makan satu lagi |
Ok, terima kasih sudi baca.
menarik jugak Sabah yea. Boleh disyorkan
ReplyDeleteye betul. ini pun banyak tempat belum di explore
Delete